photo 411ce7e7-bf62-4cea-8e06-29a0116f3919_zps1ee30b8f.jpg
Ahlan Wa-Sahlan Ya Akhi & Ukhti!^^ You've landed at our official blog, feel free to browse
Generasi Ke 8 ; MTSTM ;
TA'ARUF SUKA+DUKA LINKS FACEBOOK
Lovey Dovey 8thBatch
Monday, 6 October 2014 • 06:54 • 1 comments
Bismillahirrahmaanirrahim //
Peace be upon him, Muhammad (SAW).

Sejak dua menjak ni asyik teringat kat blog batch jaaa. Uhh since takde orang nak post dan blog ni pun dah makin dilupai, izinkan guaa untuk menyambung risalah ini demi batch yang tercinta. Minta maaf lah ye admins yang koho lamo koho bizi jaga MTS (Y)

Last post sebelum ni Oct 2013 mak aihh. Sekarang dah menjejak Oct balik. Where are you all gaisss. Macam aku sorang je turun naik turun naik scroll blog ni dari atas sampai bawah T_T

Okey bismillah.

Alhamdulillah lepas naik form four makin ramai yang dah membesar dan jadi kakak senior yang baik dan femes ehem. Tapi siapa yang tak sedih kan bila batch kita sendiri yang jumlahnya 117 orang dah menurun graf sampai 99 orang. Lepas sorang, sorang pergi. Pergi membawa diri meninggalkan kami dengan amanah yang bertimbun-timbun then korang cakap 'rindunya MTS waa' -..-

Okey gurau je. Semua pergi tu ada problem sendiri dan tali ukhuwah tu takkan putus sampai bila-bila. Pergi la ceruk mana pun, bring Islam with you. Spread the wings and do shine the world :)x Korang sebenarnya lagi kuat tau, sebab boleh menempuh dunia luar tu dengan kekuatan korang sendiri. Be tough yaaaa.
We will miss all of you. Nanti kalau kat U insyaAllah ada rezeki jumpa balik :))

Ramadhan datang dan pergi cewah. Setaip tahun pun mesti Form Four yang handle Ramadhan kat MTS kan and well tahun ni guess which batch yang handle wohoo. Alhamdulillah syukur sangat walaupun banyak dugaan banyak cubaan but at least kita dah cuba sampaikan tarbiyah tu setaraf dengan usaha kita sendiri yang belakang tabir tu biar Allah yang kira. Thank youuu akak akak abam abam dulu sebab jadi role model AJK Ihya' Ramadhan untuk rujukan kitorang insyaAllah pahala mengalir ya habibatunaa  :D

We called ourselves Rangers Ramadhan till the end B-)
 kredit

Kalau sebut MTS memang takkan boleh dipisahkan dengan ITQAN. Eh ye? Alumni-alumni MTS memang sangat men-jeles-kan sekolah lain sebab sentiasa ambil berat pasal MTS walaupun dah bertahun-tahun tinggal sekolah. You guys are amazing we love all of youuu XD

Setiap batch yang dah keluar tu akan dapat batch angkat masing-masing yang still lagi duk kat MTS untuk 'diasuh' dan diberi perhatian. Hmm gaya macam tak cukup kasih sayang je haha. Terbaik MTS terbaikkk.


Guess what, tahun ni batch angkat kitorang iaitu 3rd Batch datang buat program yayy. Tahun ni je dah dua kali dorang datang dan gaya macam nak tahu semua je haha. Okey what they've rights to know kan. Untung memang untungla 8th Batch dapat batch angkat yang lawa lawa dan hensem hensem and charming sporting supportive segalaaa.  Baru je buat program MoU dah terbentuk.
Syukran jazilan atas segala nasihat + panduan + tunjuk ajar untuk kami junior-junior yang lemah huss.

3 + 8 Siblings of MTSTM :))
kredit

Thankyouuuu so much akak akak abam abam 3rd batch yang baik baik. Semoga berjaya jugak kat luar sana yaww jangan lupa doakan kami kat MTS dan jadi lejen as you guys ^^

Hari demi hari. Minggu demi minggu. Bulan demi bulan eceh macam sajak.
And here we are,
counting 7 days before SMU in shaa Allah.

Kata senior 3rd batch, kami ni batch kesayangan sekolah. Ha. Ha.
Less is better.
Dengan kekuatan jemaah 100 orang ni result SMU boleh meng-gempabumi-kan negeri Kelantan biiznillah.

"Belajar biar PANDAI ! 
Perangai biar JURUH !
Hidup biar BOLEH TUPE! " 
Kata Athirah Sabri atau lebih dikenali sebagai Tiara, 
Kem Pecutan Akhir SMU at Markas Dewan Ulama' (MADU)
 

SMU is something really. Mungkin nampak biasa pada pandangan orang lain malah pada pandangan kami sendiri jugak, tapi kan

I 'm not telling you
it is going to be easy,
I'm telling you
it's going to be worth it.





"Ya Allah, kami telah berusaha, dan usaha terakhir kami
ialah dengan menjawab soalan peperiksaan dengan baik.
Ya Allah, jika kami bukan hambaMu yang soleh,
jika amal kami bukanlah amal yang hendak Engkau terima,
Maka lihatlah cinta guru-guru kami,
lihatlah cinta ibu bapa kami,
dan kabulkanlah doa - doa mereka."

Siiru 'ala barakaatillah :)
Doakan kami
Generasi Kelapan Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah
Doa doa doa doa doa 
La hau lawala quwwata illa billah ^^
May Allah Bless.

p/s : Kepada adming paling besar blog ni, maah post takdok izin mwehe. Nanti saman kat sekolah okbai





hi.
Saturday, 12 October 2013 • 22:55 • 0 comments
Assalamualaikum :D
hiiii guys!

It's been awhile. yup aku tau -_- harap maklum aku meme malas nak caro ko kebajikan blog batch.
Tpi sebab PMR dah habis, kire ada masa dah kan ?
HAHA. Pape pun, FREEDOM pun FREEDOM.
Igt! Quran kalau dah dekat dada, takpe awok-ii semuooo.
So cara lg senang nk kasi lekat, istiqamah-kan murajaaah.

So karo lagi, Happy UPCOMING eid adha ye budak-ii 8th batch^^
tak kira kat mana ke korang, Selangor,Johor,Penang & Kelantan sekali puuun
aku yakin! Lembu tetap sama. Tetap gemuk,comel & montel.
Hehe maafkan salah & silap saya. Wassalam.

Ibn Rajab:
The days of Eid are days of thankfulness, seeking forgiveness and pardoning others. 

Ibn Rajab:
The two Eids of this dunya will be Eids in Jannah as well.

Deen, Dunya, and Happiness
Note to self: any sort of lasting, non-fleeting happiness is found in deen, not dunya.
As soon as you’re done eating that pizza, playing that video game, or watching that movie, the fun and pleasure ends. But Jannah lasts.


:: Haninul writes ::
• 22:46 • 0 comments

#PMR
• 22:45 • 0 comments

Tepat pukul 10.40a.m
'' Freedom! Freedom! '' Teriak warga MTS ketika itu.
oppss. 8th Batch je la :)

Jyeah batch kami mmg amat amat terkenal dgn batch prankster XD
ohoooy gini ah manusia ngaku diri :3
kih kih.
Sebelum keluar dewan. ketua batch comel, Kak Husna Toha
dah cadang a night before tu lagi pakai buat gimik ko Ketua pemeriksa & the gang
kite apa lagi? bereh je bohh

hehe meme pengalaman yang takkan 'ana' lupa lah kire :)
gimik tolol sokmo sep mg -.-
that's why aku sayang koranggg syadidan jiddan abadan tu^^
hehe ngarut banyak. k bYe!

DAILY REMINDER !
Saturday, 25 August 2012 • 02:40 • 0 comments



There are four types of oceans. Passions are the ocean of sins, the self (nafs) is the ocean of lust, death is the ocean of life, and the grave is the ocean of distress.




Salam Aidilfitri. :DD
• 02:18 • 0 comments
Assalamualaikum. eh eh korang.! #ala gedik . Selamat menyambut hari raya aidilfitri. minta maaf zahir dan batin dari hujung rambut ke hujung kaki. 0-0 . deal? . HOHO .

• 02:16 • 0 comments
Sekolah sudah nak mula !
dan saya malas.....

malas.
malas.
malas.
malas.
malas.
=)

Riang-RIA ramadhan kite !
Tuesday, 21 August 2012 • 02:17 • 0 comments
Hasya and Keeyna ^^



Wisnini and Kirohhs.






-no comment.

ramadhan tiba !
• 01:52 • 0 comments
* asal tibe tibe *

''ramadhan tiba ! ramadhan tiba ! ramadhan tiba ! marhaban ya ramadhan, marhaban ya ramadhan : D ! ''

kejap je kan masa berlalu ? pejam kelip-II , tgk-II dah nak masuk bulan september !
Isnin minggu depan kene pi MTSTM tercinta dah -.-
eh lirik kat atas tu x sung dah, lagu ni plakk

''Berlalulah sudah ramadhan, SEBULAN berpuasa ^^''
sape yang belum ganti puasa tu, ganti cepat-II yawww :)
raya, raya jugak. Tingkatkan amalan kte
dgn BONUS puasa enam !

sekali lagi saya tegaskan, lepas bukak cuti ni. akan ade
program special buat kte semua. TAJDID niat itu penting
wahai sahabat. ok merepek cam org tua. FULLSTOP sini


Akhirul kalam, jom jadi baik. sayang eight batch muahmuahh.


Ganbatte fiil Imtihaan ^^
Saturday, 28 July 2012 • 07:29 • 0 comments
Assalamualaikum.

Just wanna announce here, grr.. EXAM !
Untuk korang yang telah drop by ke Official Blog of 8th Batch, kitorang mohon doa korang untuk permudahkan urusan untuk Ujian Pengesanan Julai :)

Pemangkin Kecemerlangan MTS , insya Allah cemerlang dunia akhirat .

Sorry bahasa susah untuk difahami. Hoho.

Oh, Selamat Menyambut Ramadhan Kareem untuk semua pembaca blog kami. Jom top-up iman bulan ni ! ^___^



It's what we call MUJAHADAH !
Wednesday, 6 June 2012 • 20:23 • 0 comments
Salamualaikum !


Hoho, where's us now ? Jeng, jeng, jeng . Hoh, lusa hari SABTU . Makk aihh, cepatnye . Geng, dah ready ke ?


Ape korang dah buat time cuti ni ? Bagi korang yang tak join intensif, mungkin dapat rasakan yang cuti ni teerrlalu panjang . Tapi bagi yang join intensif, err... macam aku la. Tetap jugak rasa panjang, tapi memang tak puass . Bhahaha, aku nak duk kat rumah ! 
http://www.smileycodes.info

Tapi orang selalu kata, "Mujahadah tu beb. Kuatkan semangat, kalau duk rumah pun ko jadi ape? Bibik?"
Ye la kan, Imam Syafie tu merantau bertahun-tahun untuk cari ilmu. Ulama'-ulama' kat Kelantan pun kebanyakannya cari ilmu kat Mekah. So, apelah sangat dibandingkan dengan kita ni. Tu la, anak manja . Wekk , hmm, dunia akhir zaman. Wake up girls ! 

http://www.smileycodes.info

> Mujahadah itu pahit, kerna syurga itu manis <

Remember ourself, as HIS slave :>

adab menegur
Tuesday, 5 June 2012 • 03:43 • 0 comments
assalamualaikum. hewhew. klau sbelum ni kite post psal mnegur, ni nk post psal adab plak. hehek. okeh ; first,Cari wak tu yang tepat. second, Merahsiakan nasihat, tidak menegur dhadapan orang lain. third, Memahami kedudukan orang yang menegur last, Teguran secara umum dalam urusan dunia dan akhirat. HOHO . hopefully korang dpat ambik faedah drpada post nih. http://www.smileycodes.info buhbye. wsalam.

Amar Makruf Nahi Mungkar.
Monday, 4 June 2012 • 06:44 • 0 comments
slm. ni nk ckap cket psal amar makruf nahi mungkar. korang kan slalu klau ada org tgur, trus ckap, 'eleh. mcm dia xprnah buat.nk tgur org.'. btul x? hihi~ okeh! hari tu, aku ada la baca satu majalah ni, ak xigt majalah apa, tpi,mjalah islamik la. * lbih baik klau nk tgur org,dgn niat kita pon akn brubah. * smua org prnah buat ksalahn,semua org xsmpurna. * nk oyknyo cnih,tgur org tu xslah. :D wsalam. #klu xpehe tu wak2 peher sudoh la XD

reLeAse.TensI0n ;)
Saturday, 2 June 2012 • 07:44 • 0 comments

Salam, ahoyy!

Hari tu 8th Batch ade buat PHOTOSHOOT tergempar! eceh, gempar lah sangat. saje nak babbak kt court, xleh ke? kt padang banin gune. kteorg conquer court je la. For me, best la jgk ^^V campur dri TM, saniah + Bachok. Ukhwah wehh <3

first thing first, aku sangat sangat rindu ELA! walaupun x sempat nk kenal lebih dekat tpi rasa mcm ukhwah kite semacam je. inikah cinta? hoho, SEDO molep! Pape pun, hope u happy kt Pasir Puteh taww? jage diri! yukk! <333

~~Ukhwah Never Ends! eight batch, saia chenta kamoo!

takbir2
• 07:32 • 0 comments
Himpunan Hijau ke Putrajaya di Alor Setar malam tadi adalah perhimpunan raksaksa dan yang hampir sebesar perhimpunan Bersih 3.0 yang diadakan pada 28 April yang lalu. Himpunan Hijau itu telah menunjukkan kepada rakyat seluruh negara yang kedatangan lebih dari seratus ribu pengunjung perhimpunan itu membayangkan manifestasi keseluruhan rakyat benar-benar serius untuk ke Putrajaya selepas PRU yang akan datang ini. sumber == http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/from-around-the-blogs/49708-himpunan-hijau-ke-putrajaya-wah-lebih-100000-hadir- bukak minda, layan wes!!

hyep~
• 07:25 • 0 comments
bismillahirrahmanirahim!!!! arh takdi sara suh aq update belog, huhu >,< nk update arh ni *_*

jdi, nk kecek gapo em? psl kelas intensiv arh. huhu! kli ni sumpah best, tak tau bakpo... emm xde modal ~.~

rindu weshh taOn LePaS ReDha jew la...

• 07:16 • 0 comments
Salam ^^

Oh hiii, it's been quite awhile kan? Semoga Iman kite terjaga time duduk kat rumah. You know, even kt MTS pun kite tak boleh nak jaga attitude + buat perangai semua bagai apetah lagi kat luar tu kan?

hmm sekarang mmg biasa. Bak kata Ustaz Amir (The most awesomee ustaz!), ''cabaran sep sep antunna benna bile tubik MTS nanti'' mne tau, kne culture shock kan? Nauzubillah takde dari kalangan kite.

well, aku baru form two. semua org tau kan, haha. xdelah pengalaman pindah keluar ni. #TukarTopik Muro sudah? aku biasa biasa je. Baru sampai rumah kannn *alasan* For those yang rumah dekat dgn Putrajaya tu *saya saya*,

bolehlah ikut serta pergi perhimpunan. erk, aku x tau pun bila. hehe korang mesti tau aku spe kang.hehe, alhamdullilah nampak la jugak 2/3 org update blog ni. letih aku keliling tiap2 kelas wi password *cepuk kang* That's all i guesssssssse. Wassalaaam <3

:: Berdakwah Secara Berhemah ::

Hello seniorita.
Thursday, 19 April 2012 • 23:05 • 0 comments

Salam.Konichiwa.Hello. Apa lagi krg nak?

Guys Guys Guys ! GOOD.NEWS \i gueessee?/ I'll be renovating this page for awhile. mao tukar jadi blogskin lak. wheter u guys like it or not. haha, memaksa. kene update gak. Kite ade 4 kelas loni, bukan 2 . hahhaa~

- a short post.

#SarahKainPelekat

Wednesday, 14 March 2012 • 21:00 • 0 comments


#duk umah pi murajaah quran~

See U Di AsraMa
Saturday, 4 February 2012 • 18:30 • 0 comments
Bismillah.

Assalamualaikum semua !

Heyp, harap maaf kalau ada yang marah dengan post ni. Hoho :P
Petang ni kita semua da nak balik asrama. Mesti sekarang semua tengah packing. Hurm, apa perasaan korang ek ? Hepi ? Sedih ? Takut ? Terharu ? Okey, tu da over sangat. Aaaapaape pun feeling korang sekarang, korang tetap kena balik asrama. Balik sekolah. Huffs ~

Aku tak tahu knape, tapi kat rumah aku ni aku rasa cam terngiang2 je bunyi siren kat Boys' Hostel tu. Bunyi gerudi, grr,. Macam-macamla. Lepas ni kalau tak silap aku, kita kena tunggu 4x Jumaat lagi baru bole cuti camni. Tapi aku tak confirm betul ke tak. Korang check arr sendiri.

Okeh, memandangkan aku nih pelajar baru yang baru je menjejakkan kaki ke MTSTM tahun ni, banyak lagi rules dan budaya yang aku tak tahu. Tapi sebenarnya tak banyak pun yang berubah dari apa yang ada kat BKB dulu. Hum. Harap2 nye kawan2 baru aku yang comel2 tu (heee) boleh tolong kitorang. Bak kata pepatah, 'kami budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan'. Haha. Bangga Cikgu Natrah kalau baca karangan aku ni . :) Kalau boleh tahun ni taknak buat perangai, saked kepala jadinye kalau masuk dalam rekod disiplin. Eh, ye ke ? :P

Eh, exam bila ekk ? Bulan 2 jugak ke ? Mak, aku tak sedia lagi ! Dahlah buku teks pun tarak cukup lagi. Study baru siket. Huhu.

Salam Maulidur Rasul kat semua ek. Jangan lupa selawat banyak2 hari ni. InsyaAllah pahala akan jadi banyak ~_^. Bless us Allah, Ameen !

Thanks utk semua, sebab bagi peluang untuk aku tulis entry ni. Love 8th Batch ! Aku harap kitorang takde gaduh2 ekk. DSume dah matured. Dah ada juniors :P Setahun yang ada ni kita ambil masa untuk kenal hati budi masing2 dulu (ayat artis bila digosip bercinta) dan start eratkan ukhuwah. Kite sume kan hebad !!

Jumpe korang kat asrama !!! ;)

Fosh Faxikees Huffaz

BACK TO SCHOOL!
• 16:43 • 0 comments
Bismillah.
Assalamualaikum \tak jawab dosa/hehe

Hahaks,aduihh~ Cepatnyer mse berlalu ek??
Nak balik schOol daaa
MuMmyy!!! nk nanges ar. tibertibe aq rse nk update belog niey.
xpena pun,tu pOwn tau lps nmpk Sara bgitaU. hehe...

Don't CrY Be HaPpY.HmM,first tiMe dulu msk MtsTm en rse peliks gk lar...
dgn SuasAna tuu. Dh lme2, elhamdullilah ler dpt bnYk gak kawan.

!!! I LoVe EigHt BatCh !!!

Ade lgi er Homesick?? naseb BaEk umah aku dekat jerr. spe ade belog agy?? aku nk follow!

Wassalam, MtS BkB <3 Ku MeRinDuImi. kini 3rd bacth jdi 8th bacth sudah,

• 16:41 • 0 comments


Selamat Menyambut Maulidur Rasul bagi tahun 1433h ;)

oh my junior
Friday, 3 February 2012 • 16:10 • 1 comments
Assalamualaikum, peeps!

okeh semua! fokus kepada topik kita hari ni. bukan nak cakap banyak pun . oh my junior. emm, junior...junior....junior. hahaha. okeh maklumlah 8 batch kan dah jadi senior BAIK!

pesanan untuk junior yang makin lama haffzan nampak makin comel je. aww.

~hormat senior deh
~kalau tahu akak tu bukan form1 panggil Kak. jangan panggil awak. yeah.
~ber TOLAK ansur dengan senior.

tu je kot pesanan kepada junior junior form 1 yang baru datang. pasal quran pula, buat slow slow insyaAllah okeh lah tu, first first akak macam tu jugak! yaaakk!
quran kalau kita nak betul betul insyaAllah allah tolong kita dan mempermudahkan progress kita dalam menghafal quran.





pasal home sick. kiteorang semua pun homesick jugak dulu.siapa yang kuat iman jelah tak nangis. kalau tak kuat. mak nak balik pun tahan. kelakarlah. anak sape tuuuuuuu. ~lek .......lek.....bulan 6 nanti okehlah tu...

okeh apa pun! go!go!go! form 1 bolehhhhh! go..!


ikhlas dari 'akak' prihatin.

Operation Death
Thursday, 2 February 2012 • 21:45 • 0 comments

Below is a must read poem for all fellow Muslims. O Readers!! Take a moral from this poem, Because you never know when it's your time to go.


It was early in the morning at four. When death knocked upon a bedroom door. "Who is there?” the sleeping one cried. "I’m Izrael, let me inside.”

At once, the man began to shiver, as one sweating in deadly fever,
he shouted to his sleeping wife, "Don’t let him take away my life.”

"Please go away, O Angel of Death! Leave me alone, I’m not ready yet.
My family on me depend, give me a chance, O please prepense!”

The Angel knocked again and again, "Friend! I’ll take your life without a pain,
"This your soul Allah require, I come not with my own desire.

Bewildered, the man began to cry, "O Angel! I’m so afraid to die
I’ll give you gold and be your slave, don’t send me to the unlit grave.”

"Let me in, O Friend!” the Angel said, "Open the door, get up from your bed.
If you do not allow me in,I will walk through it, like a Jinn.”

The man held a gun in his right hand, ready to defy the Angel’s stand,
"I’ll point my gun, towards your head. You dare come in, I’ll shoot you dead.”

By now, the Angel was in the room, Saying, “O Friend! prepare for your doom.
Foolish man, Angels never die, Put down your gun and do not sigh.”

"Why are you afraid! Tell me O man, to die according to Allah’s plan?
>Come, smile at me, do not be grim, be happy to return to Him.”
"

O Angel! I bow my head in shame, I had no time to take Allah’s name.

From morn till dusk I made my wealth, not even caring for my health.”
"Allah’s commands I never obeyed nor five times a day I ever prayed.
A Ramadan came and Ramadan went but no time had I to repent.”

"The Haj was already fard on me But I would not part with my money. All
charities I did ignore taking usury more and more.”

"Sometimes I sipped my favorite wine with flirting women I sat to dine. O
Angel! I appeal to you spare my life for a year or two.”

"The Laws of Qur’an I will obey, I’ll begin Salat this very day. My Fast
and Haj, I will complete, and keep away from self conceit.”

"I will refrain from usury, and give all my wealth to charity, wine and
wenches I will detest, Allah’s oneness I will attest.”

"We Angels do what Allah demands, we cannot go against His commands
Death is ordained for everyone, father, mother, daughter or son.”
”I’m afraid, this moment is your last, now be reminded, of your past.
>I do understand your fears but it is now too late for tears.”

"You lived in this world, two score and more, Never did you, your people
adore. Your parents, you did not obey, hungry beggars, you turned away.”

"Your two ill-gotten, female offsprings, in night-clubs, for livelihood
they sing. Instead of making more Muslims, you made your children
non-Muslims.”

"You ignored the Mu’athin’s Athaan, nor did you read the Holy Qur’an.
Breaking promises all your life, backbiting friends, and causing strife.”

''From hoarded goods, great profits you made, and your poor workers, you
underpaid. Horses and cards were your leisure, money-making was your
pleasure.”

"You ate vitamins and grew more fat, with the very sick, you never sat. A
pint of blood you never gave, which could a little baby save.”

''O human, you have done enough wrong, you bought good properties for a
song. When the farmers appealed to you, you did not have mercy, ‘tis >true.”

"Paradise for you? I cannot tell, undoubtedly you will dwell in hell.
There’s no time for you to repent, I’ll take your soul for which I’m sent.”

The ending, however, is very sad. Eventually the man became mad.
With a cry, he jumped out of bed. And suddenly, he fell down dead.


O Reader! take a moral from here, you never know, your end may be near. Change your living and make amends, for heaven, on your deeds depend.




Taken From My Blog :)

• 18:38 • 0 comments
#### BLOG AKAN DI-EDIT SEPENUH-PENUHNYA PADA BULAN 3 ^^

laalalalala~, minta kerjasama semua warga 8th batch bgi tahun 2012! Keyboard ade depan mata, wat geyo lagi? TULIS LAH :D hoho , tu jah~~

Santapan Rohani~
• 18:35 • 0 comments


wahai kaum ADAM..~

Kata-kata Ustaz Azhar Idrus :
♥ Jangan pikat wanita kalau anda tak bersedia cintakan dia.
♥ Jangan buat wanita tu jatuh cinta kalau anda tak cintakan dia.
♥ Jangan memberi wanita harapan kalau anda tidak pasti.
♥ Jangan sakitkan hati wanita kalau anda tiada hati untuknya.
♥ Jangan mainkan perasaan wanita kalau anda tiada perasaan untuknya.
♥ HARAM jika jadikan wanita itu kekasih tetapi tiada niat untuk nikahinya

=)

• 18:32 • 0 comments

• 18:21 • 0 comments



The Silent Bayaan (Sermon)

A member of a certain mosque, who previously had started attending the mosque to perform his Salaah (prayer), suddenly stopped attending. After a few weeks, the imam decided to visit him.

It was a chilly evening. The imam found the man alone at home, sitting before a blazing fire. Guessing the reason for his imam’s visit, the man welcomed him, led him to a comfortable chair near the fireplace…and waited.

The imam made himself at home but said nothing. In the grave silence, he contemplated the dance of the flames around the burning logs. After some minutes, the imam took the fire tongs, carefully picked up a brightly burning ember and placed it to one side of the hearth all alone, then he sat
back in his chair, still silent.

The host watched all this in quiet contemplation. As the one lone ember’s flame flickered and diminished, there was a momentary glow and then its fire was no more. Soon it was cold and dead.

Not a word had been spoken since the initial greeting. The imam glanced at his watch and realised it was time to leave. He slowly stood up, picked up the cold, dead ember and placed it back in the middle of the fire. Immediately it began to glow, once more with the light and warmth of the
burning coals around it.

As the imam reached the door to leave, his host said with a tear running down his cheek, ‘Shukran for your visit and especially for the firey sermon. I will be attending mosque again tomorrow starting with the Fajr Salaah, InshaAllah’.

قُلْ هَٰذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّهِ ۚ عَلَىٰ بَصِيرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِي ۖ وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ

Say, “This is my way; I invite to Allah with insight, I and those who follow me. And exalted is Allah ; and I am not of those who associate others with Him.” (Quran 12:108)

Our best Dawah (invitation to Islam) is our example. Our actions speak louder than words. We live in a world today, which tries to say too much with too little. Consequently, few listen. Sometimes the best bayaans (sermons) are the ones “given silently”.

#adapted from ISLAMIC THINKING

:: Haiii ::
Tuesday, 31 January 2012 • 18:20 • 3 comments






Warm Welcoming to the new students of MTS TM

Upgrading...
• 16:57 • 2 comments





Salam. Please note that this blog would be reverting to Classic Template! So.. VOTE your fav blog skin ABOVE and comment in your opinion. Or you can suggest either of these by surfing ; http://www.blogskins.com/

1.Pusheen Lover
2. Little Chingu
3. Korean style~
4. MUKABUKU :DD
5. Hit the lights!
#you can also use the SHOUTBOX. And please refers to #PostBlogskin.
Thanks for your fully cooperation.

:: SAYASAYANGEIGHTBATCH❤ ::


PAST
Assalamualaikum

 photo anigif_zpsa029c854.gif

Got united on the first of January 2011. We are not the first, but We'll try to be the best because we are the FUTURE LEADERS!

WE ARE ; 117 students with one super duper awesome aim and trillions of responsibilities to do towards the ummah :) May Allah bless our faithful journey,Amin.


FEED YOUR MIND


Wujud satu institusi pendidikan yg dibawah Yayasan Islam Kelantan

Yang mempunyai 4 cawangan di Negeri Serambi Mekah Kelantan Yg diberi nama Maahad Tahfiz Sains?

Apa yg 'pelik' dari sekolah lain?

Pelajar disini juga mempelajari subjek2 Kementerian Pelajaran. BM,BI,math,add math,sejarah,bahasa arab tinggi,biology,chemistry,physics, pendidikan quran sunnah,dan pendidikan syariah islamiah
gigih dihadam
utk SPM tingkatan lima.
Aliran sains!

Ketika tingkatan empat,ketika mana sekolah 'elit' lain sedang bertungkus lumus utk subjek SPM, Pelajar disini dgn tenang menduduki peperiksaan Sijil Menengah Ugama yang subjeknya agak 'high' balaghah,insya',mutolaah,adab nusus, nahu sorof fiqh, hadith,tauhid etc yg semua dalam bahasa arab! silibus al-azhar!

Namun yang paling menakjubkan,

Pelajar disini mula menghafaz quran sejak tingkatan satu. bukan setakat menghafaz malah mereka menulis ayat suci alquran dari kulit ke kulit. Lidah mereka basah dengan ayat alquran setiap hari!

Dan mereka juga bukan shj di ajar untuk lulus dalam peperiksaan, malah cemerlang sahsiah dan kental rohani dan jasmani.

Dan apabila keputusan SPM diumumkan

Mrk bkn shj mempunyai sijil SPM di tgn, Malah 3o juzuk al-quran didada, Serta tarbiyah dan sahsiah yg terpuji.

Dan terdapat juga sekolah2 lain seperti ini yg tidak dihebahkan di seluruh Malaysia

Jadi,siapa setuju bahawa Institusi beginilah yg patut diberi perhatian! Plaja2 inilah yg sepatutnya didahulukan tajaan pelajaran! Dan sekolah beginilah yg patut dibangunkan dengan pesat di seluruh negara!

Kerana apa?

KERANA KITA INGIN MELAHIRKAN PEMIMPIN GENERASI AL-QURAN! - Abang Asyraf Salleh


OTHERS;


>> B A R U H A B I S P M R
date : NOW
at:10 am


>>Tunggu result -.-
date : 12/12/12
at: 12pm


>> #MisiKejarMuqarrar
date: 1/1/2190
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • Lovey Dovey 8thBatch
  • hi.
  • :: Haninul writes ::
  • #PMR
  • DAILY REMINDER !
  • Salam Aidilfitri. :DD
  • Sekolah sudah nak mula !dan saya malas..... malas....
  • Riang-RIA ramadhan kite !
  • ramadhan tiba !
  • Ganbatte fiil Imtihaan ^^